Archive for May, 2010

Alessandro Baricco: Selyem

Saturday, May 8th, 2010

Több helyen is hallottam, olvastam, hogy mennyire jó könyv Alessandro Baricco Selyem cimû regénye, így sokat vártam tõle. Aztán, amikor megkaptam a vékonyka könyvet, a maga 98 oldalával elgondolkodtam  mit tudhat ez a köynv. Sok mindent: szerelemrõl, vágyódásról, elérhe-tetlenrõl mesélni gyönyörûen, méz és máz, érzelgõsség nélkül, tiszta nyelvezettel, leheletfinoman, mint a selyem.
Hervé Joncour 32 éves volt és selyemhernyókkal kereskedett, minden évben bejárva a fél világot elment Japánba, hogy selyemhernyó-petéket vegyen és azt eladja szülõvárosában, Lavilledieu-ben. És valami másért, egy nõért, az elérhetetlenért.
“- Még a hangját sem hallottam soha.
Majd rövid idõ múlva:
– Különös fájdalom.
Halkan.
-Belehalni a vágyódásba olyasmi után, amit soha nem fog az ember átélni.”
A “Selyem” errõl szól, nem Joncour életérõl, nem az utazásokról, nem a selyemrõl. Pedig a szerelem mellette van, tiszta, mély, mindent odaadó szerelem. Csak idö kell ahhoz, hogy erre rádöbbenjen az ember.
“Idõnkint, szeles napokon, lement a tóig, s órákig nézte, mert úgy tûnt, a vizen alig észrevehetõ, megmagyarázhatatlan látványban van része, magát az életét látja.”
Számomra az elmúlt évek egyik legszebb olvasmánya volt, hetekig, hónapokig szerettem volna még olvasni, magával sodort, nagyon megszerettem ezt a könyvet.Talán ez az egyik hibája, hogy túl rövid, pedig ez így van jól, így kerek.