Archive for September, 2009

AiraHanna, AiraHanna, AiraHanna

Wednesday, September 23rd, 2009

Ez a legújabb sláger nálunk, az óvonõk neve 🙂 . És ezt egész este hallgattuk, rendületlenül. Eddig csak Airat emlegette Üni, õ a nagy kedvenc, de tegnaptól Hanna is felkerült a kedvencek listájára.
Végül is, Üni “betört” és nagyon megkedvelte az óvodát. Reggelente már nem sír, berohan a szobákba, Andrásnak csak távolból int egy gyors “pá-pá”-t, s azzal el van intézve. Délután nekem még kijár egy pár másodperces könny nélküli nyafogás -a viszontlátás örömére ; -) – és aztán rohan tovább játszani. Szóval, alakulnak a dolgok, s ennek mi örülünk a legjobban 🙂 . Igaz, folyamatosan Aira után rohangál (õt elsõ perctõl kezdve nagyon kedvelte), de gondolom ez is enyhül majd idõvel. Aira foglalkozott vele többet beszoktatáskor és õ volt családlátogatáson is az elején, innen is a nagy ragaszkodás. Persze családlátogatáskor szépen kirakta õt, mikor már megunta a bulit: eleinte mindent bemutatott neki, megmutatta mit tud, aztán mikor elege lett a nagy látogatásból, elkérte a szemüvegét, betette a tartóba, azt a táskájába, behozta a cipõjét és az ölébe rakta, azzal, hogy mehet. Úgy tûnik, nem az apja diplomáciai érzékét örökölte 😉 .
Nem tudom mennyit ért finnül, de a szókincse megugrott az elmúlt három hétben: kakku (homoksüti), kala (hal), kukka (virág), vaippa (pelenka), heippa (szia), näin (így) már simán megy. Az elsõ kétszavas mondatát is az oviban sütötte el elsõ nap: hyvä kakku. Azóta nem is produkált ilyet semmilyen nyelven. Otthon azért minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy a finn ne vegye át az anyanyelv helyét, bár annak örülök, hogy már kiskorában megtanul két nyelvet. Persze az óvodában meg hangoztatja a mama, tatát (nagyszülõkre utalva), még véletlenül sem bennünket emleget. De ez nem is számít, a lényeg az, hogy jól érezze magát.
Én meg szépen visszaszoktam a munkába, bár Üni még mindig nagyon hiányzik napközben (gyanítom, hogy ez idõvel sem enyhül) és folyamatosan úgy érzem, hogy semmire sincs idõm. Ez sajnos nemcsak érzés, hanem tény. Hát, ahogy a finnek mondják: Tervetuloa takaisin! 🙂

Festômûvész

Saturday, September 12th, 2009

Üni legújabb kedvenc szórakozása a festés, az óvodában és itthon is szívesen mûveli. No, nem kell nagy alkotásokban gondolkodni, bár stílusában eddig következetes: egyértelmûen az absztrakt mûvészeteknek hódol.

Az alkotás hevében (itt még hosszú hajjal)

Az alkotás hevében (itt még hosszú hajjal)

Ráadasként meg néhány kép:

Önálló öltözködés ;-)

Önálló öltözködés 😉

Meditálnak

Meditálnak