Archive for November, 2008

Buli volt!!!

Saturday, November 29th, 2008

Tegnap születésnapi bulin voltunk, a szomszed kislány, Matilda töltötte az 1 évet. Ott volt a szomszédból a többi “tökmag” is (szerencsére négy nagyjából egykorú kislány van a közvetlen környéken), jól elszórazkoztatták egymást, bár még nem játszottak közösen. Nem volt egy egyszerû feladat a jelenlévô három menô-manót lencsevégre kapni 🙂 .

Matilda, Iida és Ünige

Matilda, Iida és Ünige

Néhány ”elsô”

Friday, November 28th, 2008

Az elmúlt 2 hét elég nyüzsgôs volt, András el volt utazva 3 napig, hétvégén meg Haikkoban voltunk, így aztán el is maradt az irogatás. Azért közben telnek a hétköznapok, Üni is produkálja magát és átesett néhany elsô alkalmon. Összességében szemmel láthatóan nála nem a szeparációs szorongás ütötte fel a fejét, hanem valami ”önállósodási tendencia”, ölbe ritkán kívánkozik, de ha mégis, azonnal mászik tovább. Mindent a saját feje után csinálna; nem is tudom kire üt ez a gyerek 🙂 .

1. Megvolt az elsô Bóbitázás, pontosabban bábszínház látogatás. Maga az elôadás kevésbé érdekelte Ünit, a gyerekek közötti mászás, a zenélô illetve a színpad annál inkább. Különös kényszert érzett ahhoz, hogy az összes lábon maradt cipôn nyálmintát hagyjon illetve, hogy megkóstoljon mindent a mások kezébôl.

2. Végre nem Ünige nyújtotta a babatorna zenei aláfestését, sôt mondhatni élvezte. Az azért túlzás, hogy tornáztunk, mert ô inkább a terem hosszát-szélét mérte négykézláb, majd miután megszabadult a saját zoknijától, bevetésre indult a többi felé, az anyukákat sem kímélve. De a zene nyerô volt, jól eltáncolgatott és tapsolgatott; tornázni továbbra sem akart.

3. Elhangzott az elsô tudatosan használt szó: NEM. Mindez evés közben-helyett, amikor inkább az IGEN-t díjaztam volna. Ez volt az elsô eset, hogy nem csak halandzsázta a maga Üni-nyelvén a nem, baba, mama, hejte, gaga, stb szótagokat, hanem értelmesen használta.

4. Hétvégén megejtettük az elsô wellness-hétvégét., nekünk wellness, Üninek csak hétvége. Soha nem gondoltam volna, hogy én ilyesmire vevô vagyok, de most nagy szükségem(-ünk) volt rá. A kisasszony is élvezte, fôleg a csili-vili csillárt, a vendéglôben való reggelizést, miközben végig udvarolta a szomszéd asztalt, csak a hangerôt kellett lejjebb tekerni néha. És nem utolsó sorban zökkenômentes alvásával hozzájárult a mi kettesben eltöltött vacsoránkhoz is. Nappal viszont rekordott futott ébrenletbôl (több mint 7 óra), lévén hogy keményen szaboltálta a délutáni alvást. András vakmerôen a -110 fokba is bemerészkedett, mi csak a kinti -2 fokba.

5. Vasárnap jó kis hóvihar kerekedett, le is hullt kb 30-35 cm hó, hétfôn reggel alig tudtuk kinyitni a bejárati ajtót. Be is szereztünk egy szánkót, így sor került az elsô szánkózásra és hóban mászasra. Mindkettô nagy sikernek örvendett.

Felállni még mindig nem hajlandó, térden állva, csimpaszkodva mindent elér, akkor meg minek??? Szóval ez az ”elsô” még várat magára 🙂 .

Piros manó a hóban

Piros manó a hóban

Fülgyulladás (11.06.)

Sunday, November 9th, 2008

Ünigét is utolérte az elsô gyógyszeres kezelésre szoruló betegség: fülgyulladás. Szerencsére nem viseli meg túlságosan, nem lázas, semmi látható jele nincs azon kívül, hogy néha rázza a fejét és fogja a fülét. Amúgy aktív, jön-megy és nagyokat szövegel. Minden esetre a gyermek szocializálódása egy darabig szünetel (és egyben az enyém is).

Kép-próba

Tuesday, November 4th, 2008

Ez a két kép még augusztusban készült, amikor Ünige felfedezte a The Economist-ot 🙂

Parameterek+babatorna (10.30.)

Monday, November 3rd, 2008

Ma voltunk a 10 honapos vizsgalaton a vedononel. Eleve jol kezdodott, mert uj vedononk van, klasszisokkal jobb mint Verus, sokat kerdezett Unirol, tanacsokkal latott el, sikerult uj evesrendet felallitani (mar egy ideje ereztem, hogy valahogy nem mukodik az eddigi). Persze Uni az elso 15 perces mosolygas utan megint razenditett egy rettenetes nyugos stilusra ami uvoltessel tetozott es csak nehezen nyugodott meg. Ezt jatszotta el tegnap is a babtornan (eloszor voltunk), eleinte nagyon elvezte, ossze-vissza maszott, ismerkedett, aztan hasonlo hiszti. Fogalmam nincs honnan ered, eddig ilyet nem muvelt.

De a lenyeg, hogy nagy uvoltes kozepette rateremtettuk a merlegre…aminek kiakadt a nyelve, en meg majd leestem a sajat labamrol. A mazsalas eredmenye: 10,4 kg es 73,5 cm. Eszerint majdnem 2 kg-t hizott 2 honap alatt. Ez valahogy nem stimmel, vagy a regi vagy az uj merleg mer rosszul, de nem hinnem, hogy a leanyzo ekkora sulytobbletet produkalt. Ha igy halad, most meg az lesz a gond, hogy tul sokat hizik…

Üni repertoárja (10.27.)

Monday, November 3rd, 2008

…új mutatvánnyal bôvült. Ma hajlandó volt puszit cuppantani a levegôbe, ez eddig sehogy sem akart összejönni neki vagy csak én nem értettem az ô nyelvén?  Ma reggel sikerült végre közös nyelvet beszélni.

Ünige barátja (10.24.)

Monday, November 3rd, 2008

Üni imádja a játszótéren a többi gyermeket nézni, ha van kint valaki, akkor minden játék értékét veszti (még a hinta is), és a fô móka a többiek után való visibálás, kurjongatás. Az egyik kiszemelt áldozat egy fiúcska, kb. 1,5 éves, akivel Üni eddig elôszeretettel barátkozott volna, de ezt a legény mindig sírással viszonozta. Pedig azért Üni sem egy nyomulós leányzó. Hát ma megtört a jég: némi kitartó kurjongatás (Üni részérôl) és tartózkodó szemezgetés (a másik részrôl) után a fiúcska lelkesen integetni kezdett, az én lányom meg ugyanolyan lelkesedéssel visszaintegetett. Ezzel jegyezhetô is az elsô udvaló. Fô a kitartás…